🚩8000  Székesfehérvár Koronázó tér 4. (Romkertnél)
⏱ Hétfő – Péntek 9-18
📩 optika@zalkaoptika.hu

UV – védelem gyerekcípőben

Szakemberek szerint a napi két óra szabadban töltött idő jótékony hatással bír az emberi szervezetre, ám a gyerekek szeme anatómiai okokból több UV-sugárzást enged át, mint a felnőtteké (a szemlencse átlátszóbb, tokja vékonyabb, a pupilla nagyobb, a retináig több UV-fény jut el), így sokkal kitettebbek a napfény esetleges káros hatásainak is.1 2 Ezért náluk fokozottan figyelni kell a szem és a szem környékének UV-védelmére, hiszen ezzel csökkenthethetjük a később kialakuló szembetegségek (pl. szürkehályog, kúszóhályog, makula-degeneráció) kockázatát, ezért sem mindegy, hogyan indulunk neki a szabadtéri programoknak, főleg a nyári időszakban.3 4 5

Kutatások szerint arányaiban 21 éves korunkig töltjük a legtöbb időt a szabadban, a WHO szerint pedig az életünk során minket érő UV-sugárzás 80%-a 18 éves kor előtt éri a szervezetet, így a gyerekek szemének folyamatos védelme elengedhetetlen.3 4 Köztudott, hogy az UV-sugárzásnak rövid és hosszú távú következményei is vannak, amik nem csupán a bőrünket, hanem a szemünket is érintik. Ám odafigyeléssel ezek a következmények mérsékelhetők.

Az UV-sugárzás rövid és hosszú távú hatásai

 • Az UV-sugárzás akut hatásai azonnal érezhetőek, általában a szem felszínén jelentkeznek. Az UVA-sugarak rövid távon szemfáradtságot, szemkiszáradást, de akár könnyezéssel és fájdalommal járó homályos látást is előidézhetnek (hóvakság). Az UVB-sugarak okozzák a leégést, amit a szemhéj pirossága, megduzzadása kísérhet.
 • Az UV-sugárzás hosszú távú hatásai közé sorolhatók a bőr rosszindulatú eltérései, az idő előtti bőröregedés, pigmentfoltok megjelenése. Az UVA-sugarak hosszú távon összefüggésbe hozhatók az életkorral összefüggő makula-degenerációval, az UVB-sugarak pedig hozzájárulhatnak a szürkehályog kialakulásához, melyek mindegyike az időskori látásvesztés egyik vezető oka.

A gyerekszemek UV-védelme

Az alábbiakban szemész szakemberek tanácsait gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljünk, ha a gyerekek látásának UV-védelméről van szó. Mivel a gyerekek szeme biológiai szempontból sokkal kitettebb a szórt fénynek, fontos, hogy a szemlencsét és az azt körülvevő bőrt is védjük az UV-sugarak káros hatásaitól. Ezt érdemes észben tartani akkor is, amikor szabadtéri programokat szervezünk és akkor is, amikor napszemüget vagy szemüveget választunk a gyerekeknek.

Szabadtéri tudnivalók

 • Egész nap kerüljük a közvetlen napfényt, ne csak a déli órákban! A káros napsugárzás akár 50%-át a szórt fény teszi ki, ami a felületekről visszaverődő, illetve a felhőkön átjutó sugárzásból áll. Anatómiai és geometriai okoknál fogva a szemet ért sugárzás nem feltétlenül a déli órákban a legjelentősebb, hanem éppen délelőtt vagy délután (kb. 9 és 17 óra között).
 • A fokozottan reflektáló felületek közelében, mint amilyen a víz vagy az aszfalt, gondoskodjunk a szemek és a szem környékének folyamatos védelméről (pl. hordjunk kalapot, napszemüveget). Amikor vízben vagyunk, érdemes jó minőségű, UV-szűrős úszószemüveget viselni, ha szükség van rá, akár dioptriás úszószemüveget készíttetni.
 • Maga a nagy mennyiségű fény káprázást okozhat akkor is, ha nem tartalmaz UV-t. A szem fényérzékenysége egyénfüggő, de a fokozott fényterhelés kimondottan zavaró lehet a világos szemű gyerekek számára.
 • A lágy, UV-szűrős konktaktlencsék védik a szivárványhártyát és a szem belsejét a bejutó UV-sugárzástól, ám a kötőhártyát és a szemhéjakat védtelenül hagyják, ezért a kontaktlencse mellett is javasolt a megfelelő napszemüveg használata, ami a szem káprázását is csökkenti.

Hogyan válasszunk napszemüveget a gyerekeknek?

 • A lencsék fedjék a szemet, a szemüveg pedig jól illeszkedjen az arcformához. Az ideális szemüveg optimális esetben minden irányból szűri az UV-t.
 • A lencsék legalább 99%-ban szűrjék az UV-sugárzást, és blokkolják a 400 nanométer hullámhossz alatti fényt (UV400).
 • Ügyeljünk a keretek tartósságára, hiszen a gyerekek folyamatosan mozgásban vannak, így a nem megfelelő szemüveg könnyen leeshet a fejükről.
 • Ha a gyerekekkel közösen választjuk ki a napszemüvegüket, akkor nagy valószínűséggel szívesebben fogják azt hordani, tehát nagyobb védelmet is nyújt majd a számukra.
 • Szemüveges gyerekeknek jó megoldás lehet a fényre sötétedő, ún. fotokromatikus lencsével ellátott dioptriás szemüveg, ami folyamatos védelmet nyújt beltéren és a kinti napfényben is, így nem kell azzal foglalkozniuk, hogy napközben cserélgessék a szemüvegeiket.

Engedjünk teret a mesének!

A fenti gyakorlati tippek mellett elengedhetetlen, hogy a gyerekeknek a saját nyelvükön magyarázzuk el az UV-védelem alapszabályait, amihez a mesevilágot is segítségül hívhatjuk. A játékos fénygömböcök kapaszkodót nyújthatnak a látáshoz kapcsolódó témákban, ám ne felejtsük el, hogy szülőként saját viselkedésünkkel is példát állíthatunk gyermekeink el (pl.: naptej használatával, szemet is árnyékoló kalap viselésével, stb.). Így egy kis játékkal fűszerezve akár együtt, közösen is kialakíthatjuk a szemüvegviselési rutint.

A fenti gyakorlati tippek mellett elengedhetetlen, hogy a gyerekeknek a saját nyelvükön magyarázzuk el az UV-védelem alapszabályait, amihez a mesevilágot is segítségül hívhatjuk. A játékos fénygömböcök kapaszkodót nyújthatnak a látáshoz kapcsolódó témákban, ám ne felejtsük el, hogy szülőként saját viselkedésünkkel is példát állíthatunk gyermekeink el (pl.: naptej használatával, szemet is árnyékoló kalap viselésével, stb.). Így egy kis játékkal fűszerezve akár együtt, közösen is kialakíthatjuk a szemüvegviselési rutint.

forrás: http://meselaszemunk.hu

Hivatkozások
1 Huang H-M, Chang DS-T, Wu P-C. The Association between Near Work Activities and Myopia in Children —A Systematic Review and Meta-Analysis. 2015. PLoS ONE 10(10): e0140419. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0140419.
2 Shah R.L. et al, Time outdoors at specific ages during early childhood and risk of incident myopia. Investigative ophthalmology & visual science. 2/2017, 58(2) pp 1158-1166
3 WSPOS. Sunlight Exposure & Children’s Eyes Consensus Statement. 2016. Available at: https://www.wspos.org/wspos-sunlight-exposure-childrens-eyes-consensus-statement/
4 Prevent Blindness. Children’s Eyes are More Susceptible to Long-Term Damage from UV Rays. 2011. Available at: https://preventblindness.org/childrens-eyes-are-more-susceptible-to-long-term-damage-from-uv-rays/
5 Artigas JM, Felipe A, Navea A, Fandińo A, Artigas C. Spectral transmission of the human crystalline lens in adult and elderly persons: color and total transmission of visible light. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2012;53(7):4076-4084.

Hoya progresszív lencsék

-30 % kedvezménnyel

Akció időtartama: 2023. november 6 – 2024. január 31.