🚩8000  Székesfehérvár Koronázó tér 4. (Romkertnél)
⏱ Hétfő – Péntek 9-18
📩 optika@zalkaoptika.hu

Szemprobléma: Makula degeneráció

A szembetegség jobban érinti a civilizált, iparosodott országokat. A WHO egészségügyi szakemberi azt jósolják, hogy egy évtizeden belül megduplázódik a betegek száma.

Mi okozza a makula degenerációt?

Mindez köszönhető természetellenes viselkedésünknek és életmódunknak, hiszen sokat dolgozunk monitor előtt. Mesterséges fénynél és szabadidőnkben is csak a mobilunkat nézegetjük. Természetesen a táplálkozásnak és a rendszeres testmozgásnak is szerepe van szemeink egészségében. Mivel általános egészségünk is szorosan összefügg a bevitt tápanyagok mennyiségével és minőségével. Melyeket nem kapunk meg gyorsételektől és feldolgozott élelmiszerből. Továbbá ott vannak a környezeti tényezők, mint az ózonréteg pusztulása, és az UV-sugárzás, melyek szintén hatást gyakorolnak szemeink egészségére. A kockázati tényezők között szerepelnek olyan civilizációs betegségek is, mint magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, szívbetegség és magas koleszterinszint.

Mi is pontosan az időskori makula degeneráció?

A makula (sárgafolt) a szem ideghártyájának, a retinának az éleslátásért felelős része, ami nagyon pici, mindössze 1,5mm nagysású terület. A szemgolyó hátsó felén helyezkedik el, és tele van fényérzékelő receptorokkal. Az ARMD akkor következik be, amikor a szem komponensei már nem tudnak sikeresen megszabadulni a salakanyagoktól. Koleszterinnel teli részecskék, az úgynevezett drusenek [sárgás felrakódások] gyűlnek össze a szem mögött, és károsítják a makula fény-receptorait. Ennek következtében sötét, elmosódott vagy vak foltok jelennek meg a látás centrumában, miközben a perifériális látás – a szemünk sarkában – általában változatlan marad. 

A étrend-kiegészítők hatása

A mai napig nincs kezelési módszer a makula degenerációt illetően, de a kialakulás és a progresszió lassítható sőt egyes esetekben a látás is javítható.

Korai formáknál bizonyos étrendi elemeknek van fontos szerepe külön ebbe az esetben alkalmazható gyógyszer nincs (a késői formák gyógyszerei veszélyüknél, mellékhatásaiknál fogva itt nem alkalmazhatók).

A nedves makula degeneráció kialakulásakor a cél az abnormális érképződés leállítása. Erre szolgán például a verteporfine (Visudyne) fotodinámiás terápiával (FDT). A kezelés lényege, hogy a verteporfint könnyen veszik fel a képződő érfal sejtjei.

Ez az anyag oxigén jelenlétében, fény hatására aktiválódik, és az elnyelt energiát az oxigénnek adja át, melyből rendkívül rakcióképes nascens oxigén keletkezik. Ez egy igen rövid élettartamú molekula, mely a környeztében lévő ereket károsítja, elzárja. A gyógyszer hatását speciális fénnyel a retina ereire koncentrálják.

A makula degeneráció két legfontosabb rizikófaktora a dohányzás és a kor. Ezek közül az első befolyásolható. A fentebb említett további hajlamosító tényezők (magas vérnyomás, elhízás, zsíros étrend) szerepe a különböző vizsgálatokban nem volt egyértelmű, azonban több más kórállapot kivédése miatt is fontos ezen állapotok rendezése.

AZ ARMD korral súlyosbodik és sajnos előrehaladott állapotban látásvesztést okoz. Bár műtéttel és gyógyszerekkel lassítani lehet a látásvesztést. A hagyományos orvoslásban egyelőre nincs gyógymód a makula degenerációra.

Természetes megoldások makula degenerációra

A mikrotápanyagok közül a cink, lutein, zeaxantin, A-, E- és C-vitamin szerepe fontos az AMD lassításában főleg a száraz forma esetén. A lutein és zeaxantin gazdag forrásai a zöld leveles zöldségek.
Bár a lutein és a zeaxantin sok gyümölcs és zöldség élénk színéért felelősek, valójában nagyobb mennyiségben találhatók a leveles zöld zöldségekben.
Érdekes, hogy a sötétzöld zöldségek klorofillja elfedi a luteint és a zeaxantin pigmenteket, így a zöldségek zöld színűek.

Fontos tápanyagok a élelmiszerekben

Ezeknek a karotinoidoknak a legfontosabb forrásai közé tartozik a kelkáposzta, a petrezselyem, a spenót, a brokkoli és a borsó. A kelkáposzta az egyik legjobb luteinforrás, grammonként 48–115 mcg-vel. Összehasonlításképpen, egy sárgarépa grammonként csak 2,5–5,1 mcg luteint tartalmazhat.

Lutein fogyasztása ajánlott időskori szembetegségek, illetve az erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén. A lutein nagy koncentrációban található meg a retinán lévő sárgafoltban, képes javítani az éleslátást, mivel elnyeli a nap káros ibolyántúli sugarait, az elektromágneses sugárzást, és semlegesíti a retinában található szabadgyököket. Ezáltal csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát, megelőzheti a szemlencse károsodását, így a szürkehályog kialakulását is.
 

Luteinben gazdag ételek a zöld leveles zöldségek (például a spenót), a kukorica, a citrom, a narancssárga gyümölcsök, a kelkáposzta.
Ezenkívül a tojássárgája fontos forrása lehet a luteinnek és a zeaxantinnak, mivel a tojássárgája magas zsírtartalma javíthatja ezeknek a tápanyagoknak a felszívódását.

E mellett fontos megemlíteni, hogy a retina szövete igen gazdag omega-3 zsírsavakban, melyek a hidegvízi, mélytengeri halakban találhatók meg legnagyobb mennyiségben. A legújabb kutatások az omega-3 zsírsavak pozitív hatásait is megerősítették, ellentétben az elterjedten használt növényi olajokban található omega-6 zsírsavakkal.

A karotinoidok, mint a béta-karotin, lutein és zeaxantin, zsírban oldódó vörös, narancsszínű és sárga pigmentek, amelyek gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak. Ezek a fitokemikáliák döntő szerepet játszanak a szem egészségében.

A lutein jótékony hatása

A lutein természetes módon akkumulálódik a retina középső részén, ahol segít a színek és a finom részletek látásában. Jótékony antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és segít megvédeni a retinát a káros kék fénytől.

Egy másik karotinoidról, a paradicsomban található likopinról tudományosan bizonyították, hogy segít megelőzni a látásvesztést. A szakemberek kimutatták, hogy az alacsony likopin tartalmú táplálkozást folytató embereknél duplájára növekszik a makula degeneráció kockázata.

Az asztaxantin vörös-narancsszínű karotinoid, ami jelen van krillben, a lazacban és neki köszönhető a szövetek rózsaszínű árnyalata. Az asztaxantin azzal vívta ki a kutatók elismerését, hogy képes megvédeni a retinát az UV sugárzás ártalmaitól.

Bár a makula degeneráció az 55 év feletti lakosságot érintő probléma, napjainkban egyre több, a 30-40 éves korban előforduló diagnózis. Pedig a makula degeneráció, vagy ARMD, szó szerint korfüggő vagy időskori sárgafolt elfajulást jelent.  

Az AMD a makula degenerációja révén jön létre. A makula a szem ideghártyájának –a retinának- az éleslátásért és a centrális (központi) látásért felelős része. Erre van szükség, hogy olvashassunk vagy, hogy autót vezessünk. Mivel az AMD a makulát érinti elsősorban, gyakran a centrális látás is elvész.

A diagnózist a makulán megjelenő sárgás foltok alapján lehet felállítani, melyeket a széteső , elsősorban a makula területén létrejövő szövettörmelékek felhalmozódása hoz létre. Fokozatos centrális látásvesztés létrejöhet a száraz formában, de a tünetek korántsem olyan súlyosak, mint a nedves formában.

Az ARMD tönkreteszi a centrális látást, és lehetetlenné teszi az olyan feladatok elvégzését, mint az olvasás vagy az autóvezetés. Romlik a színlátás, romlik a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás, és nő a látótér középső részének homályossága. Ennek eredményeképpen a beteg nem, vagy csak komoly erőfeszítés árán képes olvasni, autót vezetni, tévét nézni, sőt előfordulhat, hogy az emberek és tárgyak felismerése is gondot okoz.

Az Omega-3 zsírsavak a retina karbantartói

Az Országos Egészségtudományi Intézet arról számolt be, hogy a retina sejtjeinek sértetlenségéhez szükség van EPA és DHA Omega-3 zsírsavakra is. Ezeket a zsírsavakat nagy mennyiségben találjuk meg a vadvízi halolajban, ráadásul étrendi dúsításával számos egyéb élettani hatását is élvezhetjük ezen wellness molekuláknak.

Hoya progresszív lencsék

-30 % kedvezménnyel

Akció időtartama: 2023. november 6 – 2024. január 31.